zaterdag 27 april 2013

vakantievoorbereidingen

De koningsspelen waren een groot succes. 140 lachende gezichten. Geen onvertogen woord. Die ene leerling achter een stapel Dukkies in het rustige lokaal. Bellenblaas onder een afdakje omdat het regende. Blaaspijpdarts verhuist naar de gymzaal, waar het vervolgens pijltjes regende. Spelletjes waar nog niemand van gehoord had, maar toch nog steeds leuk zijn. Spijkerpoepen, blikgooien en zaklopen... Moe maar voldaan snijd ik nog even wat stofjes.


De stofjes gaan mee naar Frankrijk. De boodschappenkrat staat al klaar met lekkers voor onderweg. Ik zal een paar dagen niet bloggen. Ik wens jullie allemaal een hele fijne week!

vrijdag 26 april 2013

Koningspelen

Alles ligt klaar voor een feestdag op school.

  • ontbijt met alle kinderen en uitdelen van koningsTshirts
  • dans op de muziek van kinderen voor kinderen "bewegen is gezond"
  • spelletjescircuit, met als doel: iedereen moet veen gezellige dag hebben. Dus geen verplichte groepjes, maar iedereen mag zelf weten wat het gaat doen. Er is keuze genoeg: bellenblaas, knikkeren, levend mijnenvegen, kamertje verhuren, spijkerpoepen, blikgooien, sjoelen, blaaspijpdarts....
  • tussendoor pauze met een cupcake gemaakt door leerlingen van de praktijkschool hier in Hoofddorp.
  • prijsuitrijking aan de winnaars van de kleurwedstrijd en de quiz
  • uitdelen van het aandenkgeschenk van de gemeente Haarlemmermeer
  • en dan ook nog.....
  • maar dan uitindelijk: Vakantie!
We vertrekken een paar dagen naar Frankrijk. Midden in de Morvan ligt een klein gehuchtje Lucy. En daar wonen hele lieve mensen, waar we mogen logeren en bijkletsen. Het is de vraag of er internet is en of er veel van stofprutsen komt, al gaan de hexjes wel mee.

Ik hoop op een paar zonnige dagen, want nu wil ik ook wel eens buiten een paar steken zetten!

donderdag 25 april 2013

Nu wel genoeg.

Tja, met nog maar 7 hexjes voor aan de lap, was ik vandaag wel heel snel klaar. Creme /  "café au lait" was nu aan de beurt.

De grote lap telt nu 4681 stukjes stof. Een klein deel van de laatste rij is geplakt. Gewoon om eens uit te proberen. Het is een snelle manier, maar ik rijg toch liever. Dat kan ik gedachteloos bij de tv doen en voor het plakken moet ik teveel nadenken. Ook het lospulken vind ik teveel werk als de hexagonnen zjn vastgeplakt.
Dat lospulken ga ik nu doen, want anders kan ik niet verder met de volgende rand. Elke rand krijgt nu 40 hexjes.

woensdag 24 april 2013

Net niet genoeg

De rand van de 16000quilt is bijna weer zover om geshowd te worden. Bijna, want ik kom 7 hexjes tekort...


Snel maar de mat gepakt en nog wat lichte kleuren gesneden. Terwijl ik hiermee bezig was, ook verder gegaan met het snijden van de volgende rand. Die wordt weer iets donkerder bruin.
Vandaag dus niet veel te vertellen of te laten zien. Ik heb gesneden, 7 hexjes gemaakt en twee "blogbloemetjes".



dinsdag 23 april 2013

Even een sprintje.

Het laatste blokje voor de lensquilt en ik heb er zin in. Het uitstallen van alle spulletjes is al een klus op zich, maar terwijl de thee aan het trekken is, zit al snel het eerste laatste blokje in elkaar.


Lijkt hij een beetje scheef? Dat klopt en het andere scheve blokje ligt er al naast om eraan gezet te worden. Nog even een keertje extra platstrijken en op naar het volgende naadje.


Het middenstuk van de kwartbol zit aanelkaar. Nu het rottige gedeelte. maar ik bruis nog van zin en energie, dus kom maar op!


Toegegeven: Het laatste naadje in het midden van de bolling lukt echt niet op de machine. Ik dacht bij het inelkaar zetten van de losse blokken een handigheidje te hebben gevonden, maar dit blijkt nu op het eind niet zo handig te zijn geweest. Ik zal de details besparen, maar het rottige driehoekje heeft daar alles mee te maken. Zelfs op de hand is het nog een heel gepruts.
Maar als alle naadjes dicht zijn, blijven er nog slechts twee rechte naden over.


Een korte en een lange naad...


Et voila...(hier moet geloof ik nog ergens een streepje op) De tweede bol zit in elkaar!






maandag 22 april 2013

Een kwartiertje

of twee, drie verder....Tjonge wat gaat de tijd toch snel als je even lekker bezig bent. Zo ben je nog een blokje in elkaar aan het zetten met een rood hart en even later zit het alweer aan elkaar als de derde kwart:


Zelfs het rottige hoekje is plat genoeg, zonder rare plooitjes. Ik weet wel op een rennend paard zie je het niet, maar deze quilt vraagt, schreeuwt gewoon om nette strakke hoeken. Een uitdaging voor tante Sas, die met alle projecten hiervoor (h)eerlijk sjoemelde en als er niemand in de nabije omgeving je hobby deelt, ben je al snel heel erg knap.

Toch moet ik eerlijk toegeven, dat dit voor mij wel een huzarenstukje (=geduldklusje)  is. Ik houd het vol om tot nu toe alle verkeerd scheve naadjes toch los te maken en het opnieuw te doen. In plaats van stiekum laten zitten. Bij deze quilt wordt er niet vals gespeeld!

zondag 21 april 2013

De schommels zijn bezet.

Hoewel het idee van de lege schommel me nog steeds aanspreekt, heb ik toch maar alle schommels laten bezetten. Billy (Of eigenlijk heb ik hem Frank gedoopt) zit erop.



Een stukje lijmpen, een stukje kopieerplakpapier en een beetje needle-point. Mijn favoriete manier om te appliceren zit er nog niet tussen. Wat ik nu zo ondertussen wel moet onthouden is dat er stof genoeg is en dat er best wat ruimer geknipt mag worden, want oh wat rafelen deze lapjes! (En oh, wat doe ik toch weer zuinig aan)

Nog drie springtouwfiguurtjes te gaan en dan ga ik puzzelen en tekenen (en veel gummen) voor een juf. Een juffrouw Bonnet met schoolbel.

zaterdag 20 april 2013

Mijn bloemenvoorraad

Door de drukte op het werk komt er niet zoveel uit mijn handen. (Of ik moet het laten vallen...)
Om te voorkomen dat het bakje bloemetjes omkipert heb ik alle bloemetjes en randjes opgeprikt.
Het ik toch nog iets gedaan aan mijn hobby. Al was het maar stofjes gladstrijken.


Fijn weekend verder!

vrijdag 19 april 2013

Stof genoeg

Tja, stof genoeg, maar niet om te quilten...


Gelukkig ben ik bijna klaar en wordt de stapel steeds kleiner...

 



donderdag 18 april 2013

Lijmpen

Op de bginnerscursus kwam het begrip hexagonnen eigenlijk niet aanbod, maar omdat ik op verzoek mijn Egypte-quilt had meegenomen vroeg juf Anke of ik reeg of plakte.
Plakken???? Een uitleg volgde, maar tot nu toe was ik er nog niet aan toe gekomen om het plakken van hexagonnen eens uit te proberen.
Tja, het lijkt tijd te schelen. In een korte tijd had ik er weer veel nieuwe hexjes bij. Op de foto liggen ze doorelkaar. Ik bedoel de geplakte en genaaide hexagonnen. Klaar om aan de grote lap genaaid te worden.


Door het bezoek aan de Sampler had ik er weer helemaal zin in. Het is leuk om herkend te worden en nog leuker als er naar je quilt wordt gevraagd. "Heb je hem deze keer echt niet mee?".
Twee randjes van de zes zitten er weer aan, maar of ik nu helemaal joepie word van de plakhexen weet ik niet. Ze zijn wat strakker gevouwen, dus het naait wat stroever lijkt het. En of het uithalen van de kartonnetjes de gewonnen tijd weer te niet doet, laat ik weten als de rand af is. Dan is het weer pulktijd.

Een miskoop is de lijmstift (nog) niet, want op het instruktiefilmpje van de quiltmania van de mysteriequilt voor de poppetjes van Reiko Kato, wordt ook de pen gebruikt, samen met het tornmesje.
Dat ga ik ook eens proberen. Maar daar blog ik later dan wel over.

woensdag 17 april 2013

Gevallen

Nee hoor, er zijn deze keer geen ongelukken gebeurd. Ik ben alleen zo onhandig om het doosje uit mijn handen te laten vallen...
Voor de foto toch maar even de bloemetjes netjes op de grond gedrapeerd. Het zijn er nu ruim 50.

 
 
Dochterlief is ook in de ban van de bloemetjes. Ik mag geen zwarte kopspelden meer gebruiken. ?????? Hoezo ??????
 
Ja mam, dan kan ik geen bloemetjes meer maken in je speldenkussen!
 


dinsdag 16 april 2013

Halverwege

Een kwart en nog een kwart is twee en een half. Weer een rekenfout? Nee, hoor. Wel een update van de tweede bol. De bovenste helft is aan elkaar.


Het lijkt of ik nu heel snel ga, maar dat is niet zo hoor. Voor de onderste helft moet ik nog twee blokken patchen. Voor mijn gevoel knalt deze bol minder dan de eerste. Hoewel voor de hele bol het spreekwoord 'schijn bedriegt' van toepassing is.
Het gele stipje is nog een speld. Het rottige hoekje. Hier moet ik nog even voor gaan zitten.

Maar of dat deze week lukt? Het is beredruk op het werk. Vorige week zelfs zo druk, dat ik te moe was om met stof bezig te zijn. Geen goed teken, gelukkig is het ook heel rustgevend om jezelf eens voor de verandering in een quilt te wikkelen. Even uitrusten op de bank. Kan mijn pink ook even uitrusten. Die heeft nog steeds niet helemaal de originele kleur terug en is wat stijf.
DS: Je moet nog even wachten. Vandaag komt je deken nog niet af.

maandag 15 april 2013

Drie kleine kleutertjes

Ze zaten niet op een hek, maar op de schommel.
Deze keer lukte het me niet helemaal. Het hoedje zit raar en ook over de voeten ben ik niet helemaal tevreden. Ik denk dat ik te snel het meisje af wilde hebben. misschien moet ik het even wegleggen, want mezelf kennende....afraffelen geeft niet het beste resultaat.


En ik zie nu ook dat het schommeltouw aan de onderkant niet doorloopt. Nu heb ik daarvoor zaterdag nieuw draad gekocht, dus dat ga ik nog even fixen.

zondag 14 april 2013

Nieuwe aankopen

Zaterdag ben ik met vertraging naar de quiltwinkel in Haarlem gereden. In eerste instantie met de fiets, maar doordat ik afgeleid werd door een vreemd geparkeerde auto met pech miste ik het rode stoplicht.
Au! De auto die optrok kon ik niet meer ontwijken. Na het invullen van de benodigde papieren, ben ik weer terug naar huis gereden om DH op te bellen. it soort dingen gebeuren mij ook altijd als hij een weekend weg is om te werken.
Enfin, voor de twede poging toch maar de bus gepakt. Alles doet het nog, al krijgt mijn linkerpink langzaam een wat donkerdere kleur en groeit hij ook ietwat in de breedte .

Nu ben ik niet iemand die troostaankopen doet voorzichzelf, alles stond keurig op mijn lijstje:


  • Nieuw "touw" voor de mysteriequilt. Er zit stof genoeg in het pakket, maar voor de schommltouwen kom ik tekort.
  • Bruine lap voor de lensquilt. En het is niet eens het laatste van de rol. Dus ik kan nog genoeg misrekenen.
  • Garens, want dat kom ik altijd tekort..
  • En een lijmpen. Nog nooit gebruikt, maar daarover later meer.

zaterdag 13 april 2013

Nog een beetje leeg

De speelplaats is nog een beetje leeg. Een schommel en een eenzaam meisje zittend op de grond.
Ze zijn vast aan het wachten op hun vriendjes en vriendinnetjes.


Dat wachten kan best nog wel eventjes duren. De koningspelen moeten georganiseerd worden, ziekte collega's vervangen en de formatie- en jaarplannen voor het nieuwe schooljaar vragen veel tijd.
In de koningspelen heb ik best zin. Het worden allemaal spelletjes, van levend mijnenvegen tot het aloude koekhappen. Zou het volgende blok met spelende kinderen van deze mysteriequilt ook over feestende kinderen gaan? Of spelen ze met knikkers of een bal?

Ik ben benieuwd. Nog een foto van het touwmeisje:


Het appliceren met een langere naald, dan de quiltnaalden (between 10) bevalt stukken beter. Ria, Conny jullie hebben hartstikke gelijk. Dat is een goede aankoop geweest.
Nu nog een cursus en dan ga ik het appliceren nog eens echt leren. Ik weet alleen nog niet wanneer...

vrijdag 12 april 2013

Sew and stitching needles

In Rijswijk stonden kramen vol lekkers en leuk. Dit kleine naaldenboekje kon ik dan ook niet laten liggen.  Gekocht bij het kraampje van  de QuiltSter



"Naai en borduurnaalden". Maar dat borduur ik er niet op, want dit mapje is speciaal voor mijn ik-weet-nog-niet-of-ze-echt-handig-zijn-appliceernaalden!
Die had ik namelijk ook gekocht op aanraden van...een van de bloggers wiens naam ik even niet meer weet.
Hoewel ik mijn tijd eigenlijk aan schoolwerk moet besteden, moest dit projectje gewoon eerst. Tja, anders kon ik mijn naalden niet opruimen en zeg nu zelf. Wat is een quilter/appliceerder/borduurder (of ster) zonder naald?

Mijn DD is ook druk bezig met het in elkaar zetten van haar aankopen. Een hartje voor oma.
Helemaal zonder hulp is ze in mijn naaikoffer gedoken. Het verschil tussen DMC en rijggaren leg ik later nog wel een keer uit....

donderdag 11 april 2013

Alleen een ezel?

Omdat alle spullen van de lensquilt nog voor het grijpen lagen, ben ik verder gegaan met de rand van bolletje 1.
En zou het aan mijn naam liggen? SaskIA? Want ezelig genoeg, heb ik weer een strook verprutst. Het is toch echt niet zo moeilijk om het verschil te zien tussen 10 1/2 en 11 1/2 cm...

Maar na nog een keer rekenen, meten en wel goed snijden zit de derde rand aan de bol.


Het nadeel van verkeerd snijden is wel dat ik u stof te kort kom voor de onderrand. Ik hoop niet dat ik bij een volgend bezoek aan de stoffenwinkel mis grijp.

woensdag 10 april 2013

Het kwartje is gevallen

Na drie keer uithalen en vijf keer grommen is het me gelukt.


Hier is nog niets aan de hand. Het middenstuk is vrij recht, of liever gezegd een beetje scheef.
En ook het spelden aan de rand levert geen problemen op.


Maar dan. grrrrrr.
Dat venijnige zwarte driehoekje precies op de diagonaal. Het lukt me niet om deze precies in het midden uit te laten komen, zonder steken op de voorkant te zien. Op de foto is het niet te zien, maar het stukje laat ik nog even open. Morgen verder priegelen en dan zit de eerste kwart in elkaar.

dinsdag 9 april 2013

Chocola

Als ik naar deze foto kijk, moet ik aan chocolade denken. Al die verschillende kleuen bruin...
De fabrikanten moeten hetzelfde idee hebben gehad, want het charmpakket: Double Chocolat van Moda was en is onweerstaanbaar.

Er zit bruin in, blauw, roze, rood....Hé, laten dat nu net de kleuren zijn van de 16000-quilt!


Er wordt niet alleen met Moda gewerkt hoor. Alle restjes worden opgesneden. Replicastoffen van de CWDQ bijvoorbeeld. Of het bruin van de stenenquilt. Tot nu toe heb ik nog maar 3 5, eh 6 bruine FQ aangeschaft voor deze quilt.
(Ja, ook roze en blauw, maar is de uitdrukking niet: My husband lets me buy all the fabric I can hide?)

maandag 8 april 2013

Twee makkelijke blokken

Het einde is in zicht voor het tweede bolletje. Twee nieuwe blokken af en meteen aan de andere kunnen zetten.
Ik was nog meer van plan, maar toen ging de telefoon en met sommige mensen ben je nu eenmaal niet een-twee-drie uitgekletst...

zondag 7 april 2013

Rijswijk

Geen trommeltje gevonden met stoffen die ik niet nodig had. (Tip van Kaaren) . En ook niet de stof gevonden die ik zocht voor de onderkant van de lensquilt.
Maar wel andere dingen gezien: (en meegenomen)


De malletjes voor de octablom, een superlief naaldenboekje-pakket, lief lapje voor een euro dat spontaan in mijn hand lag. Twee stofpakketjes. Eén voor de heb en de ander voor een tussendoorprojectje. (Of was het nu andersom?) Ook een heeel handig doosje aan de kaartenkant van de broodfabriek voor eh....mijn vingerhoed! En drie schattige kleine klosjes.
En toch ook nog wel nuttig (denk ik) echte appliceernaalden. Heb ik dat naaldenmapje toch niets voor niets gekocht.


zaterdag 6 april 2013

schommelmeisje

Het eerste schommelmeisje van de mysteriequilt uit de Quiltmania is af.


En alweer mijmerend ben ik er nog niet over uit of ik de derde schommel leeg moet laten. Waarom? Ik weet het niet, het kwam zomaar ineens in mijn hoofd.
Misschien omdat dat altijd mijn wens was, als we naar de speeltuin gingen. Niets is zo vervelend als dat alle schommels bezet zijn!

vrijdag 5 april 2013

Nog één blok

Nog één blok (en deze vier keer) en dan heb ik alle blokken voor het tweede bolletje af.


Het lijkt nu een hele ingewikkelde puzzel, maar dat komt omdat ik alles op een rechthoekige templexplaat heb geprikt. Al geeft het middenstuk nu ook al een beetje dieptewerking. Ik ben blij dat ik deze keer van buiten naar binnen heb gewerkt. De lastige stukken zijn af en nu is het laatste blok een makkie.

donderdag 4 april 2013

Toeval?

Op de blog van Betty staat een stukje over een andere 16000 quilt die in Rotterdam te bewonderen is.
Hij lijkt heel veel op de quilt uit het openluchtmuseum die ik aan het maken ben. De rand  en de hoekpunten zijn nagenoeg hetzelfde, ook 1/2 inch hexjes en 16.000 in totaal.
Dat kan toch geen toeval zijn? Hier de foto van de website van het het openluchtmuseum:

En deze van museum Boymans in Rotterdam:

 Nog een "attractie" op mijn verlanglijstje, want de onderste wil ik wel in het echt gaan bekijken. Op naar museum Boijmans. Bedankt Betty!

woensdag 3 april 2013

To blog or not to blog

Het nadeel van het bloggen is dat er minder tijd over blijft om te patchen of te hexen.

Ha, nu ik dit schrijf komt de uitdrukking "Ik kan niet heksen/hexen" in een heel ander daglicht te staan. Het toetsenbord is vandaag een bloemenstal geworden. Mijn chocoladeresultaat tot nu toe. Op het beelscherm zie je nog een klein stukje kerstquilt. Mijn allereerste quilt begonnen in 1991. Het werd een UFO en uiteindelijk afgemaakt in 2007. Toen was ik echt besmet en niet meer van het quiltvirus afgekomen!

 
En in 2013 kwam daar het blogvirus bij...

dinsdag 2 april 2013

Uitzoeken van stofjes

Wat is deze mysteriequilt toch een feetsje om aan te werken. Of ik al een poppetje af heb? Nee joh, ik zit nog in het aai en sorteerstadium!

Alle lapjes heb ik op kleinere stapeltjes gelegd, zodat de lapjes nu eerlijk verdeeld zijn. Die kinderen zouden anders toch maar ruzie krijgen, nietwaar?
Wat ik wel heb gedaan, maar dat is niet zo goed op een foto te zien is het patroon overnemen op de achtergrond.


De halve lapjes zijn nog restjes van het vorige deel. Zonde om niet eerst op te gebruiken. ( En voor de trouwe lezers: nee, ik heb nog geen officiele appliceernaald.)

maandag 1 april 2013

Schijn bedriegd

Voor me op tafel ligt het doosje met spulletjes voor de 16000-quilt. Toch ben ik vandaag met een ander project bezig en had ik alleen een schaartje uit dit doosje nodig.


En nee, ook de quiltmania op de hoek moet nog even wachten. Want het werkje wat ik al een paar dagen voor me uitschuif is het in elkaar zetten van de lastige stukken van de lensquilt. Ik mag van mezelf pas verder als deze kleine stukken aan de rand vastzitten. Het is een klusje vanniks, maar je kunt er zo tegen opzien. Achteraf blijkt dat het dan reuze meevalt.
Na een uurtje puzzelen is het al klaar:


Nog acht blokken en dan is ook dit bolletje klaar om verder te verwerken.